Inhalatii

Inhalatiile

Modul de realizare al inhalatiei este unul simplu, insa felul in care se realizeaza aceasta trebuie sa fie unul foarte corect.

Se toarna apa clocotita intr-un vas (din lut sau smaltuit). Atentie! Anumiti compusi ai uleiurilor esentiale sau ai plantelor infuzate se descompun in contact cu metalul. Apoi, ne acoperim capul cu un prosop si il aducem deasupra vasului, acoperind vasul astfel incat sa nu se piarda nimic din vaporii rezultati. Este important sa nu patrunda deloc aer rece! Procesul de inhalare dureaza cateva minute si consta in respiratii usoare si adanci.

Dupa inhalatie, fata trebuie sa ramana acoperita de prosop, respiratia realizandu-se prin prosop, pentru a nu inhala aer rece. Evitati eforturile fizice prea mari si nici sa nu iesim afara. Inhalatia este recomandata in cazuri de viroze, pneumonii, laringite, rinita cronica, sinuzita, bronsita cronica si gat uscat.

Inhalatia NU este indicata in cazuri de: astm, bronsita astmatiforma in faza acuta si cu febra mare, epilepsie.

Se pot face inhalatii in camera sau in aer liber, atunci cand inspiram aer oxigenat sau impregnat de saruri marine sau ionizat, de la munte. in acest caz, vorbim se aerosoli. Aerosolii marini sunt alcatuiti din microparticule provenite din spuma valurilor ce se sparg in larg sau pe coasta, particule care sunt antrenate de curentii de aer.

Exista si aparate speciale pentru inhalatii, daca aveti posibilitatea sa le cumparati, e foarte bine. Acestea sunt aparate individuale, adaptate pentru gura si nas. Inhalatii se pot face si cu substante medicamentoase, la indicatia medicului. in functie de acestea, actiunea tratamentului va fi una bronhodilatatoare, antiinflamatorie, vasoconstrictoare, vasodilatatoare, antiinfectioasa, antialergica si sedativa.

Inhalatiile inlatura inflamatia si congestia mucoasei respiratorii superioare, calmeaza respiratia spasmotica (astm, laringita), fluidifica secretiile si stimuleaza eliminarea lor din gat si din plamani, relaxeaza muschii si calmeaza tusea, amelioreaza iritatia gatuluisi previne uscarea excesiva a mucoasei.

Pentru tuse, se recomanda inhalatii cu musetel, levantica, cimbru, cimbrisor, izma, rozmarin, frunze si ramuri tinere de pin. Foarte eficient in inhalatii s-a dovedit a fi extractul din muguri proaspeti de carpen alb, recomandat mai ales in cazurile de sinuzite cronice, dar si in rinofaringite recidivante, traheite, bronsite acute sau cronice si tuse spastica. Se administreaza, insa cu precautie (doar la indicatiile medicului).